top of page

Interview KRO/NCRV tv-uitzending over prestigeprojecten

“Een nieuw poppodium, een evenemententerrein, een markant gebouw. In elke stad heb je wel een foto van een burgemeester of een wethouder die trots boven een maquette hangt”, zegt Wouter Jan Verheul (Technische Universiteit Delft). Als bestuurskundige onderzoekt hij al ruim vijftien jaar prestigieuze stadsprojecten. Conclusie: soms worden de hoge ambities van bestuurders waargemaakt en leeft een stad ervan op, maar evengoed lopen dit soort projecten uit op een (financieel) debacle met manische trekjes.


In het onderzoek naar Prestigieuze miljoenenprojecten vragen wij ons af wat een gemeente drijft om in een project of evenement te stappen met een groot risico. “Het gaat allemaal om prestige”, legt Verheul uit. “Niet alleen voor de bestuurder zelf, maar ook voor de stad. Men hoopt met een groot evenement of een imposant gebouw de stad op de kaart te zetten, meer investeerders te trekken, een toeristische trekpleister te worden of een ander imago te krijgen. Een soort vliegwieleffect te creëren waar de stad nog jarenlang profijt van heeft.” Lees de rest het interview met Wouter Jan Verheul


Bekijk de uitzending van KRO/NCRV's De Pointer (voorheen De Monitor en Reporter) op 18 januari 2021 op NPO2 rond 22:20 uur waarin de discussie Floriade Almere wordt behandeld, en waarin Wouter Jan Verheul wordt geïnterviewd door Teun van der Keuken.



bottom of page